Çocuklara Sınır Koymak Neden Önemlidir?
Şekil

Çocuklara Sınır Koymak Neden Önemlidir?

Şekil 2

Çocuklara Sınır Koymak Neden Önemlidir?

Sınır koymak, çocuğa bakım veren kişinin çocukla arasındaki ilişkiyi zedelemeden çocuğun davranışlarını kısıtlamasıdır. Sınırlar, çocuğa kendisini güvende hissettirir. Sosyal becerilerini ve uyumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda da sorumluluk sahibi olmasını sağlar. Burada önemli olan çocuğa sınır koyarken, koyulan sınırlarda istikrarlı olmak. Ebeveynler bazen gün yorgunluğu ya da özel sebeplerden dolayı sınırları uygulamakta uğraşmak istemiyorlar. Çünkü çocuğa sınır koymak uzun ve sabır gerektiren bir iştir. 

SINIR KOYARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

  • Sınırların amacı çocuğu cezalandırmak değildir. Ceza gibi gösterildiğinde çocuğu olumsuz etkiler.
  • Hangi konuda sınır konulmalı öncelikle o konu ile ilgili çocuk ile konuşup fikrini almak. Sonrasında ise ortak bir sınır belirlemek.
  • Sınırlar olmasaydı ne olurdu? Sorusunun cevabı üzerinde çocuğunuz ile konuşup aslında sınırların iyileştiricini tarafını öne çıkarmak.
  • Kuralların her zaman net olması gerekir.
  • Kuralların çocuğun yaşına göre şekil değiştirmesi de önemlidir.

SINIR KOYARKEN İLETİŞİM DİLİNİZ NASIL OLMALI? 

Kuralı tekrarlarken, “lütfen, rica etsem, yalvarırım” gibi sözcükler yerine, kararlı ancak sert olmayan bir ses tonu ile, “.......yapmanı bekliyorum” demeyi deneyin.

Yüksek ses, bağırma, şiddet uygulama, aşırı öfkelenme gibi tavırlar çocuğun kurala uymasını kolaylaştırmadığı gibi, anne babadan korkmasına ve ilerleyen zamanlarda onların anne babalık becerilerine saygı duymamasına sebep olabilir.

Kuralı tekrarladıktan sonra, çocuğunuz hala uymayı reddediyorsa, “Peki, ödevini bitirmediğin için , bugünkü çizgi film hakkını kullanmamış olcaksın. bu şekilde davranmak çocuğa ceza vermek değil, davranışının sonucunu yaşamasını sağlayın.
Sınırlar, 
Çocukların sorumluluk almasında yardımcı olur aynı zamanda sorumluluk almadığında ise karşısında bedel ödemek zorunda olduğunu bilmesine sebep olur.

İlk yorum yapan sen ol!

Yorum Yap